Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.02.21

A pénzporszívó, gondolataim az MLM-ről

A napokban részt vettem egy „aranyos” MLM bemutatón.

 

Nincs olyan hét, hogy ne kapnék egy új hálózati üzletépítéses meghívót. Mivel jól ismerem ennek a pénzporszívónak a működését, általában udvariasan szoktam elutasítani ezeket az ajánlatokat, néha egy megjegyzéssel, hogy talán az ajánlat küldője is inkább választhatna magának valami érdemesebb elfoglaltságot, mint eszközként működni az emberek kifosztásában.

Most azonban két barátom is azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy kíváncsiak a véleményemre, mert ez az „arany üzlet” nagyon jól hangzik, van egy kis megtakarításuk és …  És az ígért hozam nagyon csábító.  Vagy ez is csak átverés?

 Így hát elmentem…

A házigazda hellyel és teával kínált, aztán még vártunk a későn érkezőkre, de végül is időben elkezdődött a bemutató. Mint kiderült, a rendszer nagyon egyszerű. Fizess be 500 eurót és hozz két embert, aki szintén befizet 500-500 eurót. Persze majd ők is hoznak…  és így tovább. Mikor a harmadik sor is megtelt, akkor Te visszakapsz 2000 eurót, aztán később még újabb pénzek lesznek, aztán majd még több és még több… Így az idők végezetéig. Nagyon egyszerű és „tiszta” az egész. A cég külföldi, adóznod sem muszáj, engedélyre sincs szükség. Mint egy pénznyomó masina, bedobsz egy kis „aprót” aztán csak várnod kell, és egyszer csak elkezd fialni. És lesz minden, jutalom autó, lakás Máltán, a tengerparton…  Nem folytatom.   Arany? Ja, majd választhatsz, hogy pénzben vagy aranyban kéred a jutalékod.

Aztán még ez is:  -Tudod ez csapatmunka! Összedolgozunk, egymást segítjük a sikerért!

Az előadás kb. 20 perc volt, hisz mit lehetne erről többet mondani. Kis tétovaság után az újoncokat, kiscsoportos meggyőzéssel vették tűz alá a bennfentesek, külön-külön.

És komoly felnőtt, értelmes emberek, teljes felelőtlenséggel győzködték barátaikat, hogy itt a nagy lehetőség a gazdagodáshoz. 

Furcsa gondolatok kavarogtak a fejemben. Szembesültem (ismét), hogy a kapzsiság milyen rombolást végez az emberi tudatban. Gondold el, a rendszer arra épül, hogy verd át a barátod! És majd mikor elbukja a pénzét, nézzél a szemébe! Aztán mondhatod: Bocsi! Én is áldozat vagyok! De nem a rendszeré, hanem a saját kapzsiságodé!  Ez még csak nem is biznisz, hanem egy egyszerű „pilótajáték”!

És mi a helyzet a valódi MLM-el, az a kis embert támogatja, lehetőséget nyújt a felemelkedésre, út a sikeressé váláshoz?

Első fontos tudnivalóként szögezzük le minden értékesítési rendszer, így az MLM is profit termelésre szolgáló eszköz. Ne legyenek illúzióink, nem arról szól, hogy mi jussunk profithoz, hanem a társaság tulajdonosai.  Teljesen mindegy, hogy terméket vagy valamilyen szolgáltatást kínál, a rendszer célja a minél nagyobb körben történő értékesítés a legmagasabb áron úgy, hogy a terjesztésben résztvevők száma folyamatosan nőjön, a lehető legkisebb költséggel.  A legtöbb esetben a cég tulajdonosai először az MLM rendszert alkotják meg, s csak aztán keresnek hozzá valami terméket, szolgáltatást.  

-          Az első megtévesztés, hogy ezekben a rendszerekben kínált termékek valódi szükséglet elégítenek ki. Marketing technikák segítségével festik fel számunkra, hogy azt higgyük, nekünk erre szükségünk van, hogy valamit kapunk a pénzünkért.

-          A második átverés az, hogy a termék árra kedvezőbb mintha kiskereskedelemben szereznéd be. Tehát előnyöd származik belőle, ha itt szerzed be ezt a szolgáltatást, árut.

-          A harmadik: ha szorgalmasan dolgozol, akkor sikeres leszel, és anyagi függetlenséget érhetsz el

Nézzük kicsit részletesebben is. Valójában, attól nem leszel egészséges, ha valamelyik cég táplálék kiegészítőit tömöd magadba, s közben állandó stresszben élsz, hogy mennyi a pontod, meg mikor regisztrál a Julcsi, meg a névlistádat kell bővítened, meg… Ráadásul az élelmiszereidet továbbra is a multi cégek mérgezett kínálatából szerzed be (mert az olcsóbb!). Egészen vicces mikor fogyókúrás kapszulák hatékonyságáról tart előadást a túlsúlyos előadó. Az egészség megőrzéséhez, lelki egyensúlyra van szükség és természetes táplálékokra. Ez csak kiragadott példa, és nem akarom sorba venni az egyre bővülő MLM piac portékáit. De ha találkozol, eggyel tedd fel magadban a kérdést: Erre valóban szükségem van?

Aztán itt az árkérdés. Elsőként vedd észre, hogy sokkal többe kerül neked a termék, mint amit fizetsz érte. Előadásokra jársz (Te fizetsz azért, hogy átmossák az agyad), telefon számláid keletkeznek, időd megy rá, ami szintén érték!  Nagyon tetszetős érv, hogy kimarad a hagyományos kereskedelemi költségcsoport a szállítás, nagyker, reklám stb. tehát Te itt közvetlen a gyártótól szerzel be a legolcsóbban! Mondhatni, majdnem közvetlen, de nyolc-tíz ügynök jutalékával terhelve! Érted? Persze, ha szolgáltatásról van  szó jobban elbújik az igazság, de ha kicsit figyelmesebben hallgatod a prezentációt, rákell ébredned, hogy  neked csak kiadásokat generál a rendszer. De majd ha hozol valakit, akkor az ő vásárlásából Te már kapsz jutalékot. Aztán ő is hoz és abból is jön a jutalék….  És így tovább! Vagyis, ha összeszámolod a 8-10 szinten kifizetett jutalékot, máris látni fogod, hogy a cucc árát ezek emelik az egekbe. A forgalmazó is adózó cég, alkalmazottakkal…   Tehát? Ott vagyunk, hogy ugyan ez a termék a bolti kereskedelemben legalább 50 %-al lenne olcsóbb!

A pénzfüggőség!

A harmadik csáberő a PÉNZ! A SIKER! Ilyeneket hallasz: anyagi függetlenség, gondtalan élet, luxus! Csináld meg az álomfüzeted, már most válaszd ki a szuper autót, tervezd meg álmaid házat! Mind a tiéd lehet! Vedd észre az Egódat táplálják, vagy nevezhetjük a benned lakozó sátánnak is! És ha hagyod, Ő erőre kap, és vakká-süketté tesz. Űz, hajt, és egyre kiégettebb fáradtabb leszel, de amikor találkozol, az ismerősöddel magabiztos mosolyt erőltetsz az arcodra és elmondod neki a „titkot”, hogy lehet Ő is ugyan olyan „boldog és gazdag” mint TE! 

Tehát hogy is van ez? A cég neked jutalékot fizet az általad generált forgalomból! Költséget nem térít, fizetést nem ad, adót nem fizet utánad! Ha nincs forgalmad nem kapsz pénzt! Voltál már olyan MLM rendezvényen ahol a „nagy és sikeres” igazgatók tartottak előadást, és talán még azt is elmondták mennyi a havi jövedelmük? Mit gondolsz miért álltak eléd? Na nem azért, hogy neked önzetlenül segítsenek, hanem azért, hogy a jövő havi számlájukra is érkezzen pénz. Konkrétan a TE pénzedre hajtanak! Érted?

Hogy működik a pénzporszívó? Nézzük az MLM piramist! Van, hogy le is rajzolják, és mint a stabilitás szimbólumát emlegetik. Valóban piramis! Az alsó sorokra nehezedik rá az összes feljebb lévő pénzéhsége. Ott alul vannak a befizetők. Ha Ők nincsenek, omlik le az egész  dől, mint a kártyavár. Ennyire stabil! Tehát minden eszközzel, rafinált marketing technikákkal, agymosással, pénzisten bálványozással azt kell elérni, hogy az alsósorokban mindig legyenek új és új befizetők! És oda sok ember kell…. Nagyon sok! Ők lesznek a vesztesek! Ők soha nem jutnak el a „Kánaánba”.  Ahhoz hogy felemelkedj, és a csúcsra törj neked is áldozatokat KELL gyártanod! Mosolyogva, fényes öltönyben, lazán….  Gátlástalanul! 

De az igazi problémám az MLM-el, hogy nem hoz létre, nem teremt semmit! Nem szolgálja az emberiség vagy az egyén fejlődését! Nem leszel tőle jobb, nem kapsz valódi tudást. Amit ezeken „személyiségfejlesztő” tréningeken tanulsz, az arra jó, hogy megvalósítsd az uralkodó elit tervét és biórobotként zülleszd tovább a környezetedben élők erkölcsét, lelkét.  Az emberiség még soha a történelmében nem volt ennyire egymásra utalva, de még soha nem volt ennyire egymás ellen uszítva sem!  

Az összeporszívózott pénzt a cég  kiviszi az országból, s ha már nincs mit elvinni tovább áll, vagy átöltözik, és új köntösben kezdi összeszedni azt amit még  talál…

 

Juhász Zoltán

 

 

f_nyf_rd_.jpg

 

 

 

A mappában található képek előnézete Estikék

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csúsztatások

dalmalaci, 2012.07.21 00:21

És rengeteg csúsztatás van benne. Látszik, hogy a cikkírónak maximum véleménye van, de fogalma sincs a tényekről.

Ez piramisjáték és nem MLM

dalmalaci, 2012.07.21 00:16

Ezzel a cikkel a következő gondok vannak.
Egyrészt a leírt üzlet nem MLM, hanem piramisjáték. A másik, hogy iszonyat felületes.
Harmadrészt ha a piramisjáték alapján vonjuk le a következtetéseket akkor esetleg helytálló, csakhogy akkor sem MLM-ről van szó.

www.koklerbroker.hu

idestova, 2012.06.09 09:44

Nagyon jók a gondolatok, köszi :-) megnyugtatnak és megerősítenek :-) Leginkább abban, hogy kimaradjak és elhajtsam , esetleg felvilágosítsam a homályba piramisolódottakat.